Sektör Araştırması Nasıl Yapılır?

Kapsamlı bir sektör araştırması yapmak için gerekli adımlar şunlardır:

 1. Sektör Araştırması için Hazırlanın

 Ayrıntılı araştırma, bir endüstri analizinde ilk adımdır. Genel olarak, işletmeler veri toplamak için dış bir firma işe alma veya kendi araştırmalarını yapma seçeneğine sahiptir. Neyse ki, nereye bakacağınızı biliyorsanız çok sayıda rakip araştırmasına kolayca erişilebilir.

 Bunu kendiniz yapmaya karar verirseniz, rakiplerinizin bir listesini derleyerek başlayın. Ardından, analiziniz sırasında cevaplamak istediğiniz soruları belirleyin. En yaygın sorulardan bazıları şunları içerebilir:

  • Rakiplerim hangi ürün ve hizmetleri sunuyor?
  • Rakiplerim, aynı pazarları ve kitleleri hedefliyor mu?
  • Rakiplerim para kazanıyor mu?
  • Rakiplerim ne kadar hızlı büyüyor?

İşletmeler, rakiplerinin müşteri hizmetleri, mal kalitesi ve fiyatlar gibi faktörler üzerinde nerede olduğunu değerlendirmelidir. Amaç, nihayetinde istenen kârlara ulaşırken kurumsal devlerle nasıl rekabet edebileceğinizi belirlemektir.

 2. Rakiplerinizi İnceleyin

 Analizinizin hedeflerini belirledikten sonra, veri toplama zamanı. Dergi makaleleri ve pazarlama raporları gibi ikincil kaynaklardan çok sayıda değerli bilgi toplayabilseniz de, rakip reklamları ve ürün broşürleri gibi daha az belirgin referansları göz ardı etmeyin. Bu dokümanlar, reklam bütçeleri ve pazarlanabilir ürün özelliklerinin yanı sıra rakiplerin fiyatlandırması hakkında faydalı bilgiler sağlayabilir.

 Ayrıca, rakiplerinizin finansal verilerini ve nakit akışını incelemek için zaman ayırın. Fiziksel mağazaları olan rakipleri ziyaret etmekten çekinmeyin. Dürüst olmayan bilgi toplama taktiklerinden kaçınmanız gerekirken, diğer işletme sahiplerine bir müşteriymişsiniz gibi sorular sormak bir endüstri analizi yapmak için yaygın olarak kabul gören bir uygulamadır. Mağazadaki ürün yerleşimini de gözlemleyebilir ve hatta kendi ürününüze karşı nasıl ilerlediğini görmek için birkaç öğe satın alabilirsiniz. Bu ürünler sektörel ve kanıt niteliğinde olacaktır.

 3. Rekabetçi Verilerin Analizi

 Çeşitli kaynaklardan rakip verileri topladıktan sonra, sonuç çıkarmak için analiz etmeye başlayabilirsiniz. Amaç, rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını belirlerken, kendi işinizin nasıl ilerlediğini değerlendirmektir.

 Analiz adımının önemli bir parçası fiziksel bir ürünün veya hizmetin kendisini değerlendirmeyi ve test etmeyi içerir. Çeşitli ürün veya hizmetlerinizin en iyi özelliklerini listeleyerek başlayın. Ardından, rakiplerinizin bu özellikleri sunup sunmadığını not edin. Hedef kitlenizin en önemli gördüğü ürün veya hizmetlere çok dikkat edin. Ayrıca, bu özelliklerin ne kadar iyi çalıştığını ve müşterilerin bu avantajların mevcut ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını düşünmelisiniz.

 Sunduğunuz rekabetten daha iyi şeyler var mı, yoksa tam tersi mi? Bu cevap daha iyi bir ürün veya hizmet sunmanıza yardımcı olabilir. Müşterilerinizin iyi ve kötü noktalarını takip edin ve işletmenizin parlayabileceği yerler arayın.

 4. Konumunuzu Değerlendirme

 SWOT analizi ile rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirmek, pazardaki kendi yerinizi belirlemenizi de sağlar. Şirketinizin rekabete göre belirlediği avantajların yanı sıra, gelecekteki sorunları belirleyebilir ve sorunlar kriz haline gelmeden stratejileri buna göre ayarlayabilirsiniz.

 Örneğin, mallarınızın önde kalabilmesi için fiyatları gözden geçirmeniz, özellikler eklemeniz veya farklı pazarları keşfetmeniz gerekebilir. Amaç, endüstri analizinizi hedef müşterilerinizin demografik bir araştırmasıyla hizalamaktır, böylece en eğitimli kararları ileriye taşıyabilirsiniz.

Sektör araştırması nasıl yapılır? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir