Kargo İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kargo işlemleri nasıl yapılır? Ülkemizde birçok kargo firması bulunuyor. Bu yazımızda bir kargonun evinize gelene kadar izlediği yoldan bahsedeceğiz. Kargoyu göndermek isteyen kişi ürününü ister şubeden alıcı bilgilerini vererek gönderiyor isterse kargo ile de anlaşması var ise ürün ve ürünlerini bulunduğu konumdan aldırabiliyor. Kapısından kapıya gönderenler genellikle dijital pazarlama yapan kimseler oluyor.

Kargo şubeye verilince transfer saati geldiğinde çalışanlar tarafında şehirlere ve semtlere göre ayrı çuvallanıyorlar ve kargoların şehirler arası kamyon ve tırlara yüklenmesi için belirli olan noktaya taşınıyor. İşin bu kısmında tekrar kargolar bölünüyor ve aynı şehir olanlar bir tıra toplanıp yola çıkartılıyor. Bir sonra ki adımda ise 1 ila 2 gün içerisinde kargolar gideceği şehrin transfer alanında ayrılıyor. Transfer noktasında şehrin her ilçesinden kamyonlar bulunuyor ve herkes kendi bölgesinin kargolarını alıp şubesine doğru yola çıkartılıyor. Bu işlem sabah 9 saatlerinde gerçekleşiyor.

Kargo İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kargolar şubeden çalışanlar tarafından tek tek cihazlarıyla bireysel zimmetlerine geçiriliyor. Her kargocu kendi dağıtım alanı olan bölgenin kargolarını zimmetine geçirip dağıtıma çıkartılıyor. Bu süreçte şubenin bilgi işlem görevlisi kargoları barkot okutma yöntemiyle bilgisayarlarına kaydediyor ve hangi kargo nerede bunu görebiliyor. Müşteriler aradıklarında bu sayede onlara yardımcı olup bilgi veriyorlar. Kargolar boyutlarına göre gerek arabalı kuryeler tarafından gerek yaya kuryeler tarafından müşteriye gidiyor. Teslimat kısmı ise şöyle gerçekleşiyor.

Kurye belirtilen adrese varıyor zili çalışıyor eğer ulaşamaz ise bilgi mesajı atıyor belirtilen numarayı arıyor. Hiçbir şekilde müşteriye ulaşılamadıysa kapıya geldiklerine ve onları evde bulamadıklarına dair bir not bırakılıyor. Birçok insan tarafında mizah konusu hale gelen geldik yoktunuz konusu gerçekliği yansıtmamaktadır. Çünkü kurye ürünü teslim etmediğinde bu ürün ertesi güne devir olarak kalıyor. Bu sebeple ertesi gün işine iş katmış oluyor ve kuryeler için en önemli şey olan zaman onlar için daralıyor. Bir kurye her zaman ürünü teslim etmek ister ve buna önem gösterir. Aksi ihtimal çalışana hiçbir kar sağlamamaktadır.

Kargo Kaybolursa Ne Olur?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kuryeler kargoları sistem üzerinden zimmetine alıyor. Eğer zimmetine aldığı kargo teslim edilmiş ise ve müşteri bunu inkar ediyorsa KTF yani kargo teslim tutanağı incelenir. KTF üzerinde alıcının imzası TC kimlik numarası bulunuyorsa firma tarafından bir problem olmadığı anlaşılır ve kargo (карго) firması hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Ancak KTF üzerinde bir şey yazmıyorsa veya sadece imza atılmışsa bu durumda sorumluluk kuryeye aittir. Çünkü her kuryenin kargo teslim işlemini gerçekleştirmeden önce TC kimlik isim soy isim ve imza alması şarttır. Bu durumda ürün zararını karşılamak kuryeye kalır. Kargo firmaları bu duruma çok özen göstermektedir ve sadece bir imza almadığınız için ürün kusursuz teslim edilse bile sizi işten tazminatsız çıkartma hakkına sahiptir.

Daha önce de belirttiğim gibi ürünler gönderen tarafından çıktığı andan, alıcıya ulaşana kadar hep bir çalışanın zimmetindedir. Bu sistemde kusurlu olan taraf kolaylıkla tespit edilir ve zarar bir şekilde bir taraftan karşılanır. Mahkemeler de tüketici tarafındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir