Tavuklar İçin Tavuk Kümeslerinin Avantajları Ve Dezavantajları

Tavuk kümeslerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Tavuk kümesleri tavuklar için bir ihtiyaçtır ancak belirli şartlarda bir ihtiyaç alanı dışına çıkabilir. Her şeyin avantajları ve dezavantajları olabildiği gibi tavuk kümeslerinin de avantaj ve dezavantajları bulunur.

Tavuk Kümeslerinin Avantajları Nelerdir?

Tavuk kümesleri tavuklar için ihtiyaç alanında yer tutmaktadır. Tavukların barınma ve yumurtlama ihtiyacını karşıladığı alanlardan biridir. Tavuk kümeslerinin avantajları aşağıdaki gibidir;

  • Tavuğun barınma ihtiyacını karşıladığı alandır.
  • Tavuk yumurtlamak için kümes alanına ihtiyaç duyar.
  • Yırtıcı hayvanlardan korunmak için kapalı alan olan kümeslerden yararlanır.
  • Tavuk için dinlenme, gölgelenmesi için avantajlı bir alandır.

Tavuk ihtiyaçlarının çoğunu kümeste giderir bu yüzden kapalı alan tavukların olmazsa olmazıdır. Fakat kapalı alanın kümes olması şartı yoktur. Kümesin çeşitleri de bulunur.

Tavuk kümeslerinin Dezavantajları Nelerdir?

Kümesler için avantajları kadar dezavantajları da önemli yer tutmalıdır. Bazen yarar sağlayan şey belirli şartlarda zararlı olabilir. Tavuk kümeslerinin Dezavantajları aşağıdaki gibidir;

  • Tavuk kümesleri hava almadığı zamanlarda bakteri oluşumu hızlanır. Bu durum tavuk ölümüne kadar yol açabilir.
  • Kümeslerde pire oluşumu daha hızlıdır. İlaç kullanılsa bile pirelerden sonsuza kadar kurtulmak tamamen zordur.
  • Kümesin küçük olması sıcaklığın artışıyla tavukların nefes alışı zorlanır. Bu nedenle hastalık veya nefes darlığı oluşabilir.
  • Kümesin kapalı olmasından dolayı kümes içinde canlı mikroorganizmaların artışı tavukların aşırı zayıflamasına yol açar.
  • Kümes içine sızan fare ve benzeri türlerin tavuk yemlerini tüketmesi durumunda tavuklarda oluşan halsizlik.

Tavuk kümesiniz varsa bu durumda dikkatli olmak gerekiyor çünkü içten veya dış taraftan pire, fare, sıcak havadan dolayı oluşabilecek canlılar tavuklar için olumsuz şartlar oluşturur.

Tavuk Kümesleri Nasıl Olmalı?

Tavuk kümesleri için en uygun beton yapılı olmasıdır ancak çadır kümesler daha fazla tercih edilmektedir. Kolay sökülebilmesi ve yer değiştirmek için uygun yapısı bulunduğu için tavuk besleyenler için kolaylık sağlıyor. Tavuk kümesleri sıcak havanın etkisini en iyi gösterdiği yerdir. Sıcak havada oluşan bakteriler tavuklar için tehlike oluşturur bu nedenle hava alabilen bir kümes olması bakteri oluşumunu azaltacaktır. Tavukların su ihtiyacı tam olarak görülmelidir.​​​​​​

Çiftlik Kurmak Avantajlı mı?

Çiftlik kurmak yüksek bir maddiyat kaynağı ister. Çiftlik için düzenli ilaç yem ve bakım şarttır Ayrıca tavuk çiftliği kurmak için tavukların temizlik ihtiyacı sürekli olarak yapılması gereken bir konudur. Düzenli bakım ve ihtiyaçları giderilmesini zamanlarda tavuk için yüksek miktarda zarara uğramak daha basittir.

Hobi olarak yapsanız bile canlı bir varlık olan tavuklar bakım yapılmadığında pire, bakteri, hastalık gibi nedenlerle tavuklarınızı kaybedebilirsiniz. Özellikle çiftliklerin büyük sorunlardan biri olan pireler tamamen yok edilmediği durumda kısa sürede yüksek miktarda üreyebilir. Bu demek oluyor ki tamamen bakımı ve temizliğinin yapıldığı taktirde olumlu sonuçlar verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir